Thursday, April 5, 2012

Sungai-Sungai Indah di Guangxi, China

Sungai Li (Cina: 漓江; pinyin: Jiang Li) atau Lijiang River adalah sebuah sungai di Guangxi Daerah Otonom Zhuang, Cina.Sungai Li berasal dari Pegunungan Mao'er di Xing'an County dan mengalir ke arah selatan melalui Guilin, Yangshuo dan Pingle. Di Pingle, Sungai Li menyatu dengan dua aliran lain, dan terus ke selatan bersama Sungai Gui, yang berakhir di Jiang Xi, anak sungai barat dari Sungai Pearl, di Wuzhou.

Guilin

Yangshuo

Hulu dari Sungai Li dihubungkan oleh Terusan Lingqu kuno dengan Sungai Xiang, yang mengalir ke utara ke Sungai Yangtze, yang pada masa lalu membuat sungai Li dan sungai bagian dari jalur air yang sangat penting yang menghubungkan Lembah Yangtze dengan Delta Sungai Pearl.

Dari Guilin ke Yangshuo
Aliran sepanjang 437-kilometer dari Sungai Li dan Gui diapit oleh perbukitan hijau. Cormorant (jenis burung) sering dikaitkan dengan Lijiang. Bukit karst topografi yang tidak biasa telah sering dibandingkan dengan yang di Teluk Halong, Vietnam.


Sepanjang bentangan 100-kilometer dari Sungai Li, puncak gunung naik ke langit. Ini adalah salah satu daerah yang terkenal paling indah di China, ditampilkan dalam banyak lukisan-lukisan gulung.

Gambaran sungai Li juga terdapat pada uang kertas 20 yuanSubhanallah

Baca Juga:
Keindahan Alam di China:

Infrastruktur di China:
sumber: Wikipedia

Popular Posts